Kilka dni temu na terenie gminy Kraśnik oraz leżącym nieopodal terenie zalewu kraśnickiego znaleziono kilka martwych dzikich ptaków. Niestety potwierdziły się niezbyt optymistyczne przypuszczenia.
Służby weterynaryjne potwierdziły obecność u padłych ptaków szczególnie zjadliwej grypy HPAI. W związku z tym Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kraśniku wydał rozporządzenie w tej sprawie i wyznaczył strefę objętą zakażeniem. Jego treść można znaleźć tutaj. Strefa obejmuje Wyżnicę-Kolonię, gmina Dzierzkowice, Suchynię, gmina Kraśnik i miasto Kraśnik.
To kolejne ognisko tej choroby na naszym terenie.
Choroba ta dotyka głównie ptaki, w tym szczególnie drób, w związku z tym zalecenia i zakazy dotyczą osób, które mają z nimi kontakt.
W strefie objętej zakażeniem, zakazuje się m.in. organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie są gromadzone drób lub inne ptaki, w tym targowiskowej sprzedaży mięsa drobiowego, mięsa ptaków łownych, jaj konsumpcyjnych i wylęgowych.
W przypadku znalezienia martwego ptaka powinno się zawiadomić odpowiednie służby - na terenie miasta jest to Straż Miejska pod numerem telefonu: 81 825 15 43 lub 986.
Poniżej fragment rozporządzenia służb weterynaryjnych.
W strefie objętej zakażeniem, o której mowa w § 1 nakazuje się:
1) utrzymywanie drobiu lub innych ptaków w odosobnieniu, w kurnikach lub innych zamkniętych obiektach budowlanych lub innym miejscu w gospodarstwie w sposób uniemożliwiający kontakt z drobiem lub innymi ptakami utrzymywanymi w innych gospodarstwach oraz ograniczający ich kontakt z dzikimi ptakami;
2) monitorowanie obecności padłych ptaków w środowisku naturalnym oraz niezwłoczne usunięcie zwłok dzikich ptaków i innych ptaków poprzez niezwłoczne i bezpieczne unieszkodliwienie całych ciał lub części martwych lub uśmierconych ptaków zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. U. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1 z późn. zm.);
3) niezwłoczne czyszczenie i odkażanie miejsc przebywania drobiu oraz miejsc przechowywania i przetwarzania zwłok drobiu, produktów drobiarskich, paszy dla drobiu oraz usuwanie zwłok drobiu lub innych ptaków;
4) zabezpieczenie wody, paszy i ściółki przed kontaktem z dzikimi ptakami
5) niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu wykorzystywanych do transportu drobiu lub innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych, innych środków transportu wjeżdżających do gospodarstwa lub z niego wyjeżdżających oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków;
6) stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przy kontakcie z drobiem przez osoby wchodzące oraz wychodzące z gospodarstwa, w którym utrzymywany jest drób, w szczególności odkażanie rąk i obuwia;
7) wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do budynków inwentarskich, w których utrzymywany jest drób i wyjściami z tych budynków oraz utrzymanie ich w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego albo zastosowanie innych rozwiązań technicznych pozwalających na oczyszczenie i odkażanie obuwia przed wejściami do takich budynków i wyjściami z nich;
8) wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdami i wyjazdami do i z gospodarstw utrzymujących drób oraz utrzymanie ich w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego albo zainstalowanie w tych gospodarstwach niecek dezynfekcyjnych lub innych urządzeń zapewniających dezynfekcję kół pojazdów wjeżdżających do tego gospodarstwa lub z niego wyjeżdżających - przy czym szerokość tych mat albo niecek nie powinna być mniejsza niż szerokość wjazdów do tego gospodarstwa i wyjazdów z niego, a ich długość nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego do tych gospodarstw lub z nich wyjeżdżającego albo zastosowanie innych rozwiązań technicznych pozwalających na oczyszczanie i odkażanie obuwia przed wejściami do takich budynków i wyjściami z nich oraz odkażanie rąk i obuwia przez osoby wchodzące do gospodarstwa lub z tego gospodarstwa wychodzące;
9) posiadaczowi zwierząt:
- a) niezwłoczne informowanie właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii o zwiększonej zachorowalności lub śmiertelności lub znacznym obniżeniu produkcyjności drobiu utrzymywanego w gospodarstwie,
- b) zgłaszanie miejsc, w których przebywają zwierzęta z gatunków wrażliwych na wysoce zjadliwą grypę ptaków (HPAI), właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii;
10) dzierżawcom i zarządcom obwodów łowieckich - zgłaszanie przypadków padnięć dzikich ptaków lub podejrzeń wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków u ptaków odstrzelonych;
11) burmistrzowi/wójtowi gminy - usuwanie zwłok dzikich ptaków lub ubocznych produktów pochodzących od tych zwierząt z terenów nieruchomości gminnych, w tym z dróg gminnych oraz terenów zarządzanych przez gminę oraz utylizację tych zwłok;
12) innemu niż gmina właścicielowi, posiadaczowi lub innemu zarządzającemu nieruchomością: usuwanie zwłok dzikich ptaków lub ubocznych produktów pochodzących od tych zwierząt z terenów posesji oraz utylizację tych zwłok.